Kernwoord: Woonmilieus
Woonmilieu kenmerkt een wijk of buurt naar aanleiding van ligging, sociaal economische status en bebouwing. Bij het ontwikkelen van woonvisies gebruiken we deze term
Brooklyn aan de Sloterplas
Collega Piet Renooy heeft een blog geschreven voor ROmagazine, het maandelijkse vakblad voor professionals bij de gemeente, provincie, waterschap, rijksoverheid, bedrijven, universiteiten en overige organisaties die zich bezig houden met ruimte, infrastructuur en milieu. Klik hier om de blog ‘Brooklyn aan de Sloterplas’ te lezen.
Ouderenhuisvesting in Roosendaal en Geertruidenberg
Als gevolg van vergrijzing, de decentralisaties in het sociaal domein en het streven om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen, is het belang van gemeentebeleid voor ouderenhuisvesting toegenomen. Dit is voor de Rekenkamer West-Brabant aanleiding geweest om het onderwerp ‘Huisvesting voor ouderen’ op te nemen in haar onderzoeksprogramma van 2015. De Rekenkamer wilde graag weten of het beleid rondom ouderenhuisvesting (nog) wel doeltreffend en actueel was in Roosendaal en Geertruidenberg, en wat de gemeenten van elkaar kunnen leren op dit vlak.
Om deze vragen te beantwoorden, hebben we eerst een normenkader opgesteld. Vervolgens hebben we in beide gemeenten relevante documenten bestudeerd, zoals woonvisies, woononderzoeken, uitvoeringsplannen en prestatieafspraken. Tot slot hebben we via interviews met vertegenwoordigers van de gemeenten, woningcorporaties en ouderenbelangenstichtingen de documentenanalyse verdiept en verbreed.
Meer informatie
U kunt contact opnemen met Ger.
Quickscan transformatie portieketagewoningen: de ideale mix van doelgroepen in twee naoorlogse wooncomplexen
In een vernieuwingsgebied in Amsterdam wilde Rochdale een beslissing nemen over behoud of sloop/nieuwbouw van twee naoorlogse wooncomplexen. In opdracht van de woningcorporatie heeft Regioplan een advies gegeven over welke doelgroepen bij behoud van de twee complexen mogelijk en wenselijk zouden zijn. Bij het uitdenken van de varianten was het belangrijk om doelgroepen aan te trekken die een meerwaarde zouden hebben voor de leefbaarheid. Eén van de varianten was bijvoorbeeld het omzetten van de portieketagewoningen naar kluswoningen (koop en huur).
Het rapport van het onderzoek is niet openbaar.
Straatwijs: Op zoek naar signalen uit de buurt
Voor een effectieve wijkaanpak zijn concrete doelen nodig, gebaseerd op een heldere analyse van de problemen in de wijk. De probleemanalyses die daarvoor worden gemaakt stoelen vaak op gegevens van een te hoog aggregatieniveau. Dit is deels noodgedwongen omdat statistische gegevens op dit geografische niveau worden verzameld. Voor een gericht beleid is echter een beeld nodig van reëel bestaande problemen op buurt- of straatniveau.
Daarom was er in Zaanstad behoefte aan een efficiënte methode om ook op het lagere aggregatieniveau relevante informatie te verzamelen voor haar beleid. Regioplan heeft hiervoor de methode bedacht en informatie uit de buurt verzameld. Het rapport is niet openbaar.
Worden bloemkoolwijken weer het kind van de rekening?
Pleidooi voor de aanpak van de woonerven uit de jaren ’70 en ’80, een aanpak die door de crisis ernstig stagneert. U kunt het artikel hier lezen.
Evaluatie betaald parkeren Slotervaart 2
Evaluatie in vijf buurten van Slotervaart van het betaald parkeerbeleid. Tevreden en ontevreden bewoners hielden elkaar ongeveer in evenwicht.
Evaluatie bloemkoolwijken
Woonerfwijken uit de jaren 70 en 80 hebben een opknapbeurt nodig. Het zijn niet de probleemwijken van de toekomst, maar de populariteit neemt af en de onveiligheid en overlast nemen toe. Negen bloemkoolwijken in Nederland met problemen laten zien wat werkt. Andere wijken kunnen profiteren van de ervaringen.
Regioplan evalueerde de aanpak in de negen wijken. Een combinatie van renovatie van de woningen, aanpakken van het groen, sociale interventies en het sturen van de bevolkingssamenstelling blijkt te werken. De woningen zijn beter te verhuren; de waarde van de woningen is gestegen en de sociale samenhang is vergroot. Juist de mix van maatregelen is een succes. Met een combinatie van sociale, fysieke en economische aanpakken, blijken deze wijken weer jaren vooruit te kunnen.
De staat van onderhoud verkend
Het huidige economisch tij leidt ertoe dat de stedelijke vernieuwing in Amsterdam Noord wordt vertraagd. Complexen die op de nominatie stonden voor sloop of renovatie worden minder snel aangepakt. Bovendien neemt door de crisis de druk op de bestaande huurwoningvoorraad toe. Het stadsdeelbestuur heeft in het coalitieakkoord opgenomen dat zij de corporaties wil aanspreken op hun verantwoordelijkheden, met name op het gebied van onderhoud. In opdracht van het stadsdeel heeft Regioplan een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de staat van onderhoud van de (sociale) huurvoorraad van Amsterdam Noord.
Noordwest-Holland als achtertuin van Amsterdam
Kleine plattelandsgemeenten zien hun jongeren wegtrekken. Beleidsmakers
zetten in op het aanbieden van goedkope starterswoningen.
Maar om hoger opgeleide jongeren te boeien kunnen kleine kernen
beter verbinding zoeken met de grote, dynamische stad: ‘Noordwest-
Holland als de achtertuin van Amsterdam’.
Elske Oranje en Piet Renooy, beiden werkzaam bij Regioplan, schreven in het tijdschrift Geografie een artikel over dit onderwerp.
Amsterdam Zuidoost in de metropolitane woningmarkt
Voldoende geschikte huisvesting is essentieel om de ambities van Amsterdam als Topstad waar te maken zo stelt de Gemeente Amsterdam in haar woonvisie. Voor een topstad die zich ontwikkelt tot centrum van de Metropoolregio Amsterdam is het belangrijk dat diverse doelgroepen als middeninkomens, gezinnen met kinderen, studenten en tijdelijke buitenlandse werknemers voldoende kansen krijgen om in de stad te wonen.
Amsterdam Zuidoost zou hier een veel grotere rol in kunnen spelen. Er is volop aanbod van woningen, maar de toestroom vanuit de stad is nog beperkt. De geïsoleerde ligging is hierin een belangrijk obstakel. Het stadsdeel en de stad hebben daarom baat bij integratie van het stadsdeel bij de rest van de stad. Maar de vraag is hoe dat te doen?