Deze week in de schijnwerpers: twee vernieuwende papers voor de Nederlandse ArbeidsmarktDag 2024!

03-09-2024

We zetten deze week twee nieuwe sprekers in de schijnwerpers, die met hun actuele en vernieuwende papers een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de Nederlandse ArbeidsmarktDag 2024. Ontdek de nieuwste inzichten en trends die deze experts naar voren brengen over de huidige ontwikkelingen en trends op de arbeidsmarkt!

Thijs Lindner: Postdoctoral researcher | Department of Public Administration & Sociology | Erasmus University Rotterdam– Bevordert meer informatie over ongelijkheid steun voor basisinkomen?

Bestaanszekerheid ligt onder een vergrootglas. Een concrete manier om bestaanszekerheid te garanderen is het veel bediscussieerde universele basisinkomen (UBI): een zonder voorbehoud door de overheid aan iedereen verstrekt inkomen. Veel experts zijn daarover enthousiast, maar ondanks toenemende sociale ongelijkheid en de moeite van veel huishoudens om de financiële eindjes aan elkaar te knopen, blijft wijdverbreide steun ervoor onder de bevolking echter uit.

Die beperkte steun houdt mogelijk verband met geloof in het meritocratische karakter van onze samenleving: het idee dat een goede baan en inkomen te danken zijn aan hard werken. Dit idee zou ten grondslag kunnen liggen aan weerstand tegen een UBI, omdat een basisinkomen een gebrek aan inzet en ambitie zou belonen. Aan de hand van een vragenlijst gehouden onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking onderzochten we daarom of informatie over het niet-meritocratische karakter van ongelijkheid van invloed is op opvattingen over ongelijkheid, herverdeling, en, in het bijzonder, op steun voor een UBI.

De bevindingen zijn, kortgezegd, opmerkelijk: de informatie bracht veranderingen in opvattingen teweeg, maar niet zoals we hadden verwacht. Wat deze bevindingen precies inhouden en wat ze betekenen voor beleidsmakers en onderzoekers zal tijdens de presentatie toegelicht worden.

Lees hier meer over Thijs Lindner.

Dr. Anne van der Put: Onderzoeker | Sociologie | Universiteit Utrecht – ‘Wanneer willen werkenden meer uren? Een vignet experiment naar de intentie van deeltijders om meer uren te werken

Er is gebrek aan personeel op de arbeidsmarkt, en dat is voorlopig niet opgelost. Door personeelstekort rijden er minder treinen, worden huizen later opgeleverd, stagneert de energietransitie en zijn er lange wachtlijsten in de kinderopvang. Een van de redenen voor de tekorten is dat we in Nederland kampioen deeltijdwerken zijn. Deeltijders die hun uren uitbreiden is één van de oplossingen voor de arbeidsmarktkrapte.

Het Ministerie van Sociale Zaken en de Universiteit Utrecht werken hier samen aan in het programma Meer uren werkt!. Dit programma heeft als doel het wegnemen van de zichtbare en onzichtbare drempels die meer uren werken in de weg staan, zodat diegenen die dat willen dat ook kunnen gaan doen.

In deze bijdrage onderzoeken we welke drempels vooral van belang zijn. Heeft dat te maken met werkflexibiliteit, de inhoud van het werk, de financiële opbrengsten of de normen die in onze maatschappij heersen? De resultaten van een vignetexperiment laten zien dat vooral het financiële aspect meespeelt. Werkflexibiliteit en de inhoud van het werk zijn ook reden voor deeltijders om meer te willen werken. Opvallend spelen sociale normen geen rol in deze beslissing. De resultaten geven richten aan het programma en beleid om meer uren werken te stimuleren.

Lees hier meer over Anne van der Put.

Wil je weten wie er nog meer zullen spreken en wat je kunt verwachten? Houd onze nieuwsberichten en website goed in de gaten voor de nieuwste updates en informatie over de dag. Meer informatie vind je op onze website!
Wacht niet langer en verzeker jezelf van een plek! Koop nu je ticket via onze website!

Koop direct via deze link!