“Erg interessant om deze AI-revolutie van dichtbij mee te maken”
20-02-2024Ook binnen onderzoeksbureaus als Regioplan zal kunstmatige intelligentie (AI) een steeds grotere rol gaan spelen, zo is de algehele verwachting. Aan onze dataspecialist Cyriel de Ceuninck van Capelle de taak om alle mogelijkheden te verkennen en concrete toepassingen te ontwikkelen. “Een tool als ChatGPT biedt op papier enorm veel mogelijkheden.”
Computers en technologie: ze hadden altijd al de interesse van Cyriel, die op zijn vijftiende zelfs al een keer een eigen computer bouwde. Een studie Informatica lag na de middelbare school dan ook voor de hand. Na het behalen van zijn bachelor aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) plakte Cyriel er vervolgens nog een master Data Science achteraan in het Schotse Glasgow, vertelt hij. “Ik wilde altijd nog een keer in het buitenland studeren, en Glasgow is een heerlijke stad. Maar het belangrijkste is dat ik me graag verder wilde ontwikkelen richting data science.”
Innovatieve toepassingen
Na afronding van zijn master in Schotland kwam Cyriel als software engineer terecht bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, waar hij onder meer betrokken was bij een tweejarig onderzoeksproject op de radiologische onderzoeksafdeling. Vervolgens werkte hij nog een jaar als data-analist bij een bedrijf dat woningen verduurzaamt, waarna hij medio 2023 als dataspecialist terechtkwam bij Regioplan. De wondere wereld van beleidsonderzoek was relatief nieuw voor hem, vertelt hij. “Wat dat betreft is er echt een wereld voor me opengegaan. Er zijn bij Regioplan namelijk tal van mogelijkheden om mijn skills op het gebied van data science toe te passen en innovatieve toepassingen te ontwikkelen.”
Open vragen
“Een voorbeeld? Binnen onze onderzoeken zetten we veel vragenlijsten uit. Zeker bij onderzoeken met veel respondenten is het op een gegeven moment veel werk om alle open antwoorden handmatig te categoriseren. Op dit moment zijn we daarom binnen ons datateam, waarin naast mijzelf meerdere collega’s zitten, bezig met het ontwikkelen van een tool voor het automatisch categoriseren van open antwoorden. Zo’n geautomatiseerde tool – op basis van het soort Large Language Models dat ook een AI-tool als ChatGPT voedt – kan helpen om gegeven antwoorden snel in te delen in een bepaalde categorie. Onder de streep levert dat in potentie een flinke tijdwinst op.”
Onontgonnen gebied
Een tool als ChatGPT biedt op papier sowieso enorm veel mogelijkheden, benadrukt Cyriel. “Het snel categoriseren van open antwoorden is maar één voorbeeld van wat je met deze nieuwe AI-technologie zou kunnen doen. Onderzoekers produceren doorgaans veel tekst, dus daar valt in de toekomst ongetwijfeld nog veel winst te behalen. Tegelijkertijd roept dit soort nieuwe technologie ook weer tal van vragen op. Bijvoorbeeld op juridisch vlak: hoe gaat de wetgeving rondom AI zich ontwikkelen? En wat betekent dat voor de mate waarin wij zo’n tool kunnen gaan inzetten? In die zin is het nog een behoorlijk onontgonnen gebied. Het is erg boeiend om daar de komende tijd dieper in te duiken.”
Sneller en efficiënter
Naast dit soort organisatiebrede vraagstukken is Cyriel ook betrokken bij specifieke onderzoeksprojecten met een duidelijke datacomponent, vertelt hij. “Zo werk ik mee aan een onderzoek naar ‘sociaal incasseren’, waarbij ik onder meer verken in hoeverre onderzoeksdata geautomatiseerd kunnen worden omgezet in grafieken en figuren in de huisstijl van Regioplan. Daarnaast bouw ik dashboards waarmee we onderzoeksresultaten op een heldere en efficiënte manier kunnen presenteren aan opdrachtgevers. Ook weer voorbeelden van hoe automatisering het onderzoeksproces sneller en efficiënter kan maken.”
Sowieso is het erg interessant om deze hele AI-revolutie van dichtbij mee te maken, benadrukt Cyriel ten slotte. “Wat dat betreft zit ik hier bij Regioplan sowieso goed: de mogelijkheden groeien nog elke dag.”