Ondersteuningsaanbod aanpak seksueel geweld

 

Regioplan biedt verschillende trajecten aan waarmee regio’s ondersteund kunnen worden bij het werken aan:

  • Meer zicht creëren op aard en omvang, betrokken partijen en het (hulp)aanbod.
  • (Begeleiding bij het) Versterken van de regionale aanpak seksueel geweld.

 

Ondersteuningsaanbod door Regioplan

Wens / behoefte Ondersteuningsaanbod door Regioplan
Zicht creëren op aard en omvang Instrumentontwikkeling
Zicht creëren op betrokken partijen/ (hulp)aanbod Aanbodinventarisatie
Netwerkanalyse
Versterken van plan van aanpak seksueel geweld Veranderlogica
Workshop opstellen regionaal plan van aanpak
Doorontwikkeling regionaal plan van aanpak
Kwartiermaker (aanjager)

Het ondersteuningsaanbod is volledig af te stemmen op de wensen en behoeften van de regio. Daarnaast kunnen ondersteuningsmogelijkheden naast elkaar worden ingezet om elkaar te versterken.

 

Zicht creëren op aard en omvang

Instrumentontwikkeling aard en omvang

In 2021 ontwikkelde Regioplan voor vijf regio’s in Nederland (Gelderland Zuid, Groningen, Haaglanden, West-Brabant en Zuid-Holland Zuid) een instrument dat zicht biedt op de aard en omvang van seksueel geweld in die regio’s. Op basis van reeds beschikbare data is inzicht gegeven in onder andere de prevalentie, kenmerken van het geweld, kenmerken van slachtoffers en kenmerken van plegers. Deze cijfers kunnen vervolgens ook tegen landelijke cijfers afgezet worden. Het instrument kan benut worden voor het aanscherpen van de aanpak en draagt bij aan de agendering van de problematiek, het creëren van urgentiebesef en helpt bij het stellen van prioriteiten. Daarnaast draagt het bij aan de monitoring en evaluatie van de uitvoering van de aanpak.

 

Zicht creëren op betrokken partijen/ (hulp)aanbod

Om zicht te krijgen op betrokken partijen/ het (hulp)aanbod zijn er verschillende activiteiten mogelijk:

  • Aanbodinventarisatie: Voor het creëren van een dekkend aanbod is zicht nodig op de activiteiten die plaatsvinden in hele keten: van preventie tot hulpverlening tot nazorg. Regioplan kan dit inzichtelijk maken door middel van onder andere
    • Interviews of groepssessies met partijen uit het veld over het aanbod dat zij bieden
    • Een documentstudie op documentatie die inzicht biedt in het hulpaanbod dat beschikbaar is in de regio.
    • Toetsende sessies om na te gaan of het beeld volledig is en welke aanvullingen of aanscherpingen er nodig/ mogelijk zijn.
    • Bevragen cliënten. Aanvullend is het mogelijk het cliëntperspectief toe te voegen door cliënten (middels interviews of een vragenlijst) te bevragen over hun ervaringen met het (hulp)aanbod.
  • Netwerkanalyse: Een effectieve aanpak vraagt om effectieve samenwerking tussen de betrokken partijen. In een netwerkanalyse brengen wij het netwerk van organisaties in kaart dat zich in de regio bezighoudt met de aanpak seksueel geweld. We analyseren hierbij hoe deze organisaties samenwerken. Op basis van de uitkomsten geven we een advies waarin concrete aanknopingspunten voor verbetering van de samenwerking worden geformuleerd.

 

Versterken plan van aanpak seksueel geweld

Voor het versterken van het plan van aanpak seksueel geweld zijn er verschillende activiteiten mogelijk:

  • Workshop opstellen regionaal plan van aanpak seksueel geweld: Tijdens de workshop gaan we in op belangrijke onderdelen van een plan van aanpak seksueel geweld (zoals risicogroepen, formuleren van doelen en het opstellen van een tijdpad). Deelnemers hebben na afloop voldoende basis om het plan van aanpak verder op te stellen.
  • Veranderlogica: Voor het aanscherpen van het plan van aanpak bieden we sessies aan waarin we een veranderlogica op gaan stellen (in gezamenlijkheid met gemeenten en partijen uit het veld). Hierbij wordt zichtbaar gemaakt:
    • Hoe het beleid maatschappelijke impact nastreeft
    • Wat de relatie is tussen de doelen van het beleid en de interventies die worden ingezet om die doelen te bereiken.
  • Kwartiermaker: Om de (door)ontwikkeling van de regionale aanpak te stimuleren treden we als kwartiermaker op om een impuls aan de aanpak seksueel geweld door partijen te enthousiasmeren, verenigen en inspireren. Dit doen we door:
    • Te verkennen waar behoefte is binnen de keten
    • De verbinding te leggen tussen de domeinen waar seksueel geweld zich kan afspelen
    • Het vergroten van de aandacht voor de problematiek.
  • Doorontwikkeling regionaal plan van aanpak: Naast het ondersteunen en begeleiden van de regio bij het aanscherpen van het plan van aanpak, is het ook mogelijk dat Regioplan dit voor de regio doet. Wij voeren hierbij de regie en nemen het voortouw om de regiovisie te vertalen naar een concreet plan van aanpak dat gedragen wordt door de netwerkpartners. Dit is mogelijk vanuit een opdracht aan Regioplan, maar kan ook op detacheringsbasis worden vormgegeven.

 

Wil je meer weten over onze aanpak? Neem contact op met Coco Bastiaansen.