Terug

Doelbereiking van de pilot+ BIJ

Publicatienummer: 2212
Publicatiedatum: november 2012

Vanuit bestuursrechtelijk perspectief zijn er in de afgelopen jaren maatregelen geïntroduceerd om slachtoffers te beschermen en potentiële conflicten te voorkomen en in goede banen te leiden. In deze lijn, het preventief beschermen tegen conflicten die voortvloeien uit potentiële inbreuken op de rechtsorde of de openbare orde, past het project Bestuurlijke Informatie Justitiabelen (BIJ, voorheen Bestuurlijke Informatievoorziening Gemeenten inzake Ex-gedetineerden BIVGEG).


De kern van het project BIJ is dat het bestuursorgaan burgemeester tijdig wordt geïnformeerd over de aanstaande terugkeer van (bepaalde categorieën) ex-gedetineerden in de gemeente. Op basis daarvan kan een beoordeling worden gemaakt van dreigende verstoringen van de openbare orde als gevolg van de terugkeer en kunnen maatregelen worden getroffen om deze te voorkomen. Dit dient overigens niet alleen ter bescherming van de belangen van de samenleving (de gemeente, wijk of buurt waarin de ex-gedetineerde terugkeert), maar ook ter voorkoming van problemen voor de ex-gedetineerde.



In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie werd de Pilot+ door Regioplan geëvalueerd. De evaluatie van de Pilot+ BIJ had als doel om inzicht te verschaffen in de doelbereiking van de vier informatiestromen van de Pilot+ van het project BIJ. Met de resultaten van het onderzoek neemt de Directie Sanctie- en Preventiebeleid (DSP) van het ministerie van Veiligheid en Justitie een besluit over de voortgang van het project BIJ en mogelijk over de landelijke implementatie van de informatiestromen.