Terug

Monitorplan programma Simpel Switchen

Publicatienummer: 23138
Publicatiedatum: mei 2024

Het Ministerie van SZW heeft in samenwerking met VWS het programma ‘Simpel Switchen’ opgezet. Het doel: drempels wegnemen voor mensen die tussen een uitkeringssituatie, dagbesteding en verschillende vormen van werk switchen. Het programma biedt toolkits en handreikingen, en organiseert bijeenkomsten en webinars voor kennisdeling en ondersteuning om soepele overgangen te realiseren. Ook werkt het programma aan aanpassingen in wet- en regelgeving. Regioplan heeft een monitoringsplan ontwikkeld om het programma te evalueren.

Doel en uitgangspunten van de monitor

Het doel van de monitor is om het bereik, de effecten en de efficiëntie van Simpel Switchen te meten en om inzicht te krijgen in knelpunten rondom het maken van een switch. Belangrijke uitgangspunten van de monitor zijn:

  • Structureel monitoren: Jaarlijks de werking, resultaten en doelbereik van het programma volgen om zicht te krijgen op cijfermatige trends, en om na enkele jaren maatschappelijke effecten van het programma in kaart te brengen.
  • Combineren van verantwoorden en leren: Informatie verzamelen voor verantwoording richting politiek en maatschappij, zoals cijfers over het aantal mensen dat switcht, en aanknopingspunten bieden om te leren en het programma bij te kunnen sturen.
  • Tellen en Vertellen: Een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve methoden gebruiken om zowel cijfermatige resultaten en effecten, als ervaringen op te halen en cijfers te duiden.

Welke indicatoren moeten worden meegenomen in de monitor?

In het monitoringplan zijn meetbare indicatoren geformuleerd om te onderzoeken of de doelen van het programma zijn gerealiseerd. Indicatoren zijn geformuleerd op vijf verschillende niveaus. Op programmaniveau gaat het om de bekendheid, betrokkenheid, het gebruik en de tevredenheid over Simpel Switchen. Op wettelijk en bestuurlijk niveau gaat het over aanpassingen in landelijke en lokale regelgeving en de mate van bestuurlijk draagvlak. Voor professionals in uitvoeringsorganisaties zijn indicatoren geformuleerd over het bewustzijn van professionals over behoeften en mogelijkheden van mensen die switchen, evenals de mate waarin werkprocessen zijn aangepast om het switchen makkelijker te maken. Bij aanbieders van werkplekken gaat het over het bewustzijn over de talenten en mogelijkheden van mensen die switchen, en de samenwerking tussen aanbieders van werkplekken en uitvoeringsorganisaties. Tot slot zijn bij mensen die switchen indicatoren geformuleerd over belemmeringen die zij tegenkomen bij het zetten van stappen, de mate van onzekerheid en angst, en duurzaamheid van switches.

Met welke data en methoden kunnen indicatoren gemeten worden?

Voor de monitoring van bovenstaande indicatoren zijn diverse vormen van data en methoden nodig. Voor het monitoringsplan zijn enkele mogelijkheden verkend. CBS-microdata kan worden gebruikt om cijfermatig de stappen die mensen zetten en ondersteuning die ze ontvangen in beeld te brengen. Gegevens over het gebruik van producten en landelijke communicatie van Simpel Switchen, zoals nieuwsbrieven en online berichten, kunnen de bekendheid en publieke perceptie van het programma meten. Enquêtes kunnen worden ingezet om structureel en kwantitatief indicatoren in kaart brengen onder bijvoorbeeld bestuurders, beleidsmedewerkers en uitvoerend professionals. Casestudies bij een selectie van gemeenten kunnen kwantitatieve informatie verdiepen en ervaringen vanuit meerdere perspectieven belichten, over bijvoorbeeld domeinoverstijgende samenwerking. En het perspectief van mensen die een stap hebben gezet als degenen die dat niet hebben gedaan, kan in interviews worden opgehaald.

Het monitoringsplan biedt een gedetailleerd raamwerk voor het monitoren van het programma ‘Simpel Switchen’. Meer weten over het monitorplan? Neem contact op met Rosanne.